Taxa auto, înapoi: cum iei banii de la stat mult mai ușor decât credeai

de: Răzvan Băltărețu
30 03. 2018

Taxa auto a fost una dintre cele mai mari bătăi de cap pentru șoferii din România. Din fericire, o rază de lumină apare și aici. Îți vei putea primi banii mai ușor.

Taxa auto v-a putea fi restituită cu mai puține documente. Astfel, pe 29 martie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care clarifică modul în care taxa auto va fi restituită. Cei care cer înapoi taxele auto plătite în trecut nu vor mai duce niciun document doveditor al plății.

Ca să iei banii înapoi pe taxa auto, copiile certificatului de înmatriculare și CIV (cartea de identitate a vehicului) nu vor mai fi cerute.

„Prin această ordonanţă de urgenţă au fost introduse măsuri care vizează acordarea eşalonărilor la plată a obligaţiilor fiscale şi restituirea taxei auto, timbrului de mediu, în scopul simplificării acestor proceduri de restituire pe cale administrativă a taxelor respective. Se elimină, aşadar, obligativitatea contribuabilului de a anexa la cererea de restituire […] certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a maşinii […].

În rest, termenii prevăzuţi în Ordonanţa 52/2017, respectiv data de 31 august 2018 până la care se poate depune cererea, acel termen rămâne în vigoare”, a declarat Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Guvernului.

„În cererea de restituire se înscriu, în mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicită restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule”, se arată în actul normativ.

Totuși, o mențiune e necesară aici. Decizia nu se aplică imediat, ci este așteptată publicarea în Monitorul Oficial.

Decizia din 29 martie e susținută și de Ministerul Finanțelor, care a declarat că Fiscul poate să verifice în baza de date cine și cât a plătit. Hârtiile suplimentare, aceste documente doveditoare pentru taxa auto, sunt și în format electronic, așa că ar fi o plimbare inutilă de foi. Totuși, trebuie să știi că cererile de restituire trebuie să cuprindă mențiuni referitoare la: cine a plătit taxa (datele de identificare) și mașina pentru care a fost plătită taxa respectivă (datele de identificare ale autovehiculului).

Taxa auto voia să protejeze mediul, dar mai mult a fost o povară

La 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată de către Guvern. Atunci ideea era că nu va apărea o nouă taxă care s-o înlocuiască pe cea eliminată. Taxa auto, introdusă prin intermediul Ordonanței de Urgență a Guvernului 9/2013, a fost abrogată de legea 1/2017.

Dacă partea bună de atunci era eliminarea taxei, partea mai puțin bună era că nu a fost menționată vreo metodă de restituire a banilor, așa că singura soluție era mersul în instanță. Totodata, în vara lui 2018 ar putea fi aplicată o nouă taxă auto.